Novinka - školní jídelna

30.10.2014 23:08

 

ALERGENY – platné od 13. 12. 2014

 

Podle vyhlášky 113/2005 Sb. O způsobu označování potravin a tabákových výrobků, § 8 odstavec 10 předpisy stanovují specifické požadavky na označování alergenových složek, u kterých je vědecky prokázáno, že vyvolávají u spotřebitelů alergie nebo nesnášenlivosti představující nebezpečí pro zdraví.

Je tedy požadováno, aby veškeré složky byly zřetelně označeny názvem příslušné alergenní složky, pokud není přímo v názvu potraviny nebo jídla.

EU specifikovalo 14 hlavních alergenů, které podléhají legislativnímu označení.

 

Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník nebo zákonný zástupce sám uhlídat. Není možné se věnovat při výrobě jídel strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě, takže případným žádostem nebude vyhověno. Jídelna má pouze funkci informační.

 

Označení přítomnosti alergenu bude vyznačeno na jídelním lístku číslem označujícím alergen.

 

Seznam potravinových alergenů, které podléhají legislativnímu označování dle směrnice 1169/11 EU:

  1. Obiloviny obsahující lepek – pšenice, žito, ječmen, oves, špalda nebo jejich odrůdy a výrobky z nich

  2. Korýši a výrobky z nich

  3. Vejce a výrobky z nich

  4. Ryby a výrobky z nich

  5. Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich

  6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich

  7. Mléko a výrobky z něj

  8. Skořápkové plody a výrobky z nich – všechny druhy ořechů, mandle

  9. Celer a výrobky z něj

  10. Hořčice a výrobky z ní

  11. Sezamová semena (seznam) a výrobky z nich

  12. Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10mg, ml/kg,l vyjádřeno SO2

  13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj

  14. Měkkýši a výrobky z nich