Ovoce do škol 

 

Od 8.3.2010 se ZŠ a MŠ Borkovany zapojila do projektu Ovoce do škol.
Cílem projektu "Ovoce do škol" je mj. zvýšit oblibu produktů z ovoce a  zeleniny  přispět k trvalému zvýšení spotřeby ovoce a zeleniny, vytvořit stravovací návyk ve výživě dětí,  zlepšit zdravotního stav mladé populace, bojovat proti epidemii dětské obezity a zvrátit klesající spotřebu ovoce a zeleniny. Nárok na dotované ovoce a zeleninu mají zcela ZDARMA . Prostředky na tento projekt poskytne Evropská unie ve spolupráci s Českou  republikou. Žáci budou jednou týdně dostávat ovoce nebo balené ovocné šťávy.
 
Projekt „Ovoce do škol“

Naše škola se přihlásila do Vládou schváleného projektu „Ovoce do škol”, vymezeného nařízením vlády č. 478/2009 Sb. o stanovení některých podmínek pro poskytování podpory na ovoce a zeleninu a výrobky z ovoce, zeleniny a banánů dětem ve vzdělávacích zařízeních.Úkolem projektu je především přispět k trvalému zvýšení spotřeby ovoce a zeleniny, vytvořit zdravé stravovací návyky ve výživě dětí, bojovat proti epidemii dětské obezity a zvrátit klesající spotřebu ovoce a zeleniny.

Projekt se vztahuje na žáky prvních až pátých ročníků základních škol.

Dodávané produkty dostanou děti z cílové skupiny zdarma. Předmětem podpory jsou čerstvé ovoce a zelenina bez obsahu přidaných cukrů, tuků, soli a sladidel a dále balené ovocné a zeleninové šťávy, bez obsahu přidaných cukrů, tuků, soli, sladidel a konzervantů. Podíl balených ovocných a zeleninových šťáv může činit nejvýše 25 % celkového počtu dodávek produktů do každé školy.

Dodávky ovoce a zeleniny v projektu “Ovoce do škol” budou dětem dávány nad rámec pravidelného školního stravování, tzn. že dodávka ovoce a zeleniny v projektu „Ovoce do škol” nebude nahrazovat naplňování výživových norem stanovených vyhláškou č. 107/2005 Sb., o školním stravování.

 

Oficiální stránky projektu https://www.skolniovoce.cz/

 

Státní zemědělský intervenční fond schválil firmu LAKTEA, o.p.s. v rámci projektu “Ovoce do škol” jako hlavního dodavatele pro naši školu.

 

Produkty
HROZNOVÉ VÍNO
Hrozny nebo hroznové víno obsahuje většinou jen hroznový cukr – tedy glukózu, která je pro děti velmi dobrým zdrojem energie. Hroznová šťáva se považuje dokonce za léčivou – v souvislosti se schopností rozpouštět ledvinové kameny. Hrozny obsahují 80% vody. Tmavé hrozny obsahují navíc barvivo, které podporuje krevní oběh a má ochranný vliv na naše cévy. Hroznová šťáva obecně pomáhá čištění tedy detoxikace našeho těla. Vybírat můžeme z odrůd s peckami i bez.

BANÁNY
Banán obsahuje tři přírodní cukry – cukrózu, fruktózu a glukózu kombinovanou s vlákninou. Banán dává okamžitou podpůrnou dávku energie.Banán obsahuje protein, který si naše tělo umí přetvořit na serotonin, proto bych měli sáhnout po banánu i ve chvíli, kdy nemáme zrovna nejlepší náladu. Studie na amerických univerzitách prokázaly, že konzumace banánů činí děti a studenty soustředějšími, podporuje jejich koncentraci na studium.

CITRUSOVÉ PLODY – pomeranče, mandarinky, grepy
Jsou bohaté na vitamíny C, E, P a beta-karoten. Mezi dětmi jsou nejvíce oblíbené mandarinky a pomeranče, ale v poslední i době i růžový grep získává své příznivce. Obsahuje totiž chinin a to zejména v bílé hmotě pod kůrou. Grepfruit urychluje látkovou výměnu, usnadňuje trávení tuků, povzbuzuje vyměřování žluči a pomáhá hubnout při nadváze. Pomeranče předčí ostatní citrusy obsahem vitamínu C, mandarinka má zase více minerálních látek.

KIWI
Kiwi je považováno za jedno z nejzdravějších ovocí na světě vůbec. Pro našince je nicméně “exotické”. Obsahuje více draslíku než banán a víc vitamínu C než pomeranč. Chuťově nám připomíná angrešt – dokonce, než kiwi dostalo své vlastní jméno, označení čínský angrešt se aktivně používalo. Celosvětově se rozšířilo až v posledních 30 letech. Je poměrně chuťově výrazné a aromatické, proto se u dětí doporučuje při první konzumaci vyzkoušet na menší dávce.

MRKEV
Pediatry doporučovaná pro děti od nejútlejšího věku. Vynikající je obsah beta karotenu – tedy provitamínu A. Vitamín A je rozpustný v tucích, proto je dobré do salátu s mrkví přidávat kvalitní olej nebo dětem dát spolu s mrkví kousek pečiva namazaný tukem. Když se děti učí, přispívá mrkev k regeneraci unaveného zraku a v dospívání je dobrá na pleť.